Opp (fokus)

Handler om tilbedelse og fokusendring.

Tilbedelses- eller OPP-delen av gruppesamlingen må gjerne være for de sangglade, men trenger ikke bare være for dem! Da begrenser vi både oss selv og Gud. På ulike måter handler det om å legge til rette for en atmosfære hvor Jesus får være i fokus, kjenne på hans nærvær midt i blant oss, og prise ham for den han er. Mulighetene er mange. Her er noen forslag, om dere ønsker et alternativ til å synge lovsanger:

Det er viktig at noen har forberedt dette litt på forhånd.  Prøv dere frem, både på innhold og tidsramme.  Det er ønskelig at dere setter av minst 10 min. av kvelden til dette.

 

IDEER TIL OPP-DELEN

Worship resources

1)  Velg dere ut en salme fra Bibelen, f.eks. den som er foreslått i opplegget. La hver person i gruppa lese ett og ett vers etter tur, og stopp opp 5-10 sekunder etter hvert vers for å gi tid til litt ettertanke. Etter at hele salmen er lest, del med hverandre om det var ett eller flere vers som dere særlig merket dere.

2)  Lytt til musikk på CD eller DVD. Gjerne en lovsang, men det kan også være instrumentalmusikk. Be gruppen om å tenke på Gud mens de hører musikken. De kan gjerne be høyt eller stille hvis det er vanskelig å bare sitte og lytte. Etter at musikken er ferdig, del gjerne tanker om hvilke bilder eller assosiasjoner musikken ga dem.

3)  Send rundt en «bønnestein» eller et «gripekors» som alle i gruppa får holde i noen sekunder, be en takkebønn høyt eller stille, før gjenstanden sendes videre.

4)  Finn fram musikk på CD eller internett som den som leder ikke vanligvis ville ha valgt som utgangspunkt for lovsangsdelen, og si det til gruppen. (Country lovsang, hip hop, tradisjonelle salmer, klassisk musikk (f.eks Händel´s Messias), eller sanger fra nyere lovsangstradisjon. Del gjerne tanker etterpå om denne form for tilbedelse.

5)  Finn et nydelig sted i naturen og møt hverandre der. Les så for eksempel Salme 46 høyt. Be gruppen om å tenke på v. 10. Bruk noen minutter i stillhet, gå rundt eller bare sitt og «være stille for Herren». Gruppeopplegget kan gjerne fortsette ute i naturen etterpå og avsluttes med piknikk eller kanskje et måltid på restaurant?

6)  Se på religiøs kunst sammen. De fleste av de store kunstverkene fra kjente malere som Michelangelo, Raphael, da Vinci, Rubens og Botticelli var bestillinger fra kirken som en hjelp til å prise Gud. Finn noen kjente bilder, f.eks. ved å søke på internett. Bruk noen minutter til å betrakte ett eller flere bilder og del tanker om hva de sier dere om Gud.

7)  Lytt til instrumentalmusikk. Lukk øynene og forestill dere en vandring inn i Guds tronsal. Mens dere nærmer dere tronen, forbered dere på hvilke ord dere vil si til ham som sitter der. Når dere er helt framme, sier dere de ordene, høyt eller stille.

8)  Finn fram på forhånd en samling av ulike små gjenstander i huset. Det kan være hva som helst. Minst én ting for hver person i gruppen. Gi alle hver sin gjenstand og la dem bruke litt tid i stillhet og bønn. Minner Gud dere om noe gjennom denne gjenstanden? La alle dele sine tanker, kanskje en åpenbaring om Guds karakter, en påminnelse om et bibelord eller noe annet.

9)  Vær stille for Herren og lytt til hans stemme. Kjenn på stillheten. Han er midt i blant dere. Blir dere minnet om noe? Del korte setninger som beskriver hvem Gud er.

10)        Gå gjennom alfabetet fra A-Å, og la gruppen komme med egenskaper på Gud som begynner på den enkelte bokstav. (Humor og tilbedelse trenger ikke være motsetninger!)

11)         Velg ut en side ved Guds karakter som dere fokuserer på i felles bønn, f.eks. hans trofasthet, hans kjærlighet, hans nåde, hans visdom e.l.

12)         Gi ut en post-it-lapp til alle i gruppen og be dem gi en grunn til at det kan være vanskelig å lovprise. («Jeg har hatt en dårlig dag», «noe har opprørt meg», «står i en krevende relasjon» osv.) Riv lappene i stykker og legg dem i en kurv. Del ut en lapp til hver person med bibelvers som beskriver Guds karakter, hans betingelsesløse kjærlighet, vår status som Guds barn e.l. La noen lese sine bibelvers høyt og avslutt gjerne med noen takkebønner.

 

 

Skriv en kommentar